Matcha thee

Matcha thee

Matcha is een (fel) groene poeder met een frisse geur, die ietswat vettig aanvoelt.
De poeder komt voort uit gemalen theeblaadjes uit Japan. De theeplanten (de Camellia sinensis) worden zo’n vier tot vijf weken voordat de theebladeren worden geplukt afgedekt. Hierdoor ontvangen ze geen direct zonlicht meer. De schaduw zorgt ervoor dat de hoeveelheid chlorofyl in het blad verhoogt wordt. Zo komt matcha aan zijn opvallende groene kleur en aparte smaak.

Wanneer de eerste pluk in het voorjaar plaatsvindt, worden de jongste en sterkste bladeren geplukt en vervolgens gestoomd en gedroogd. Alle steeltjes worden verwijderd, waarna de theebladeren met een molensteen vermalen worden tot een zeer fijne poeder. Doordat de bladeren helemaal vermalen zijn, kun je de blaadjes vervolgens in zijn geheel opdrinken. Zo blijven de goede eigenschappen van het gehele theeblad dus in tact. Dikwijls zie je bij andere thee dat bepaalde stoffen van het blad verloren gaan. Dit maakt matcha de gezondste theesoort die er bestaat.

Geschiedenis van Matcha thee

Op deze site kun je lezen over de Japanse theeceremonie, die een belangrijk onderdeel vormt van de Japanse cultuur. De thee die traditioneel onderdeel uitmaakt van deze ceremonies, is matcha thee. Matcha is dan ook al eeuwenoud. De boeddhistische monnik Eisai Myoan ontdekte deze thee poeder op één van zijn reizen door China en bracht het rond 1180 al mee naar Japan. Matcha zorgde tijdens meditaties voor kalmte, maar ook voor focus en alertheid.

Matcha thee is extreem gezond

Wat je ook van de smaak vindt, matcha thee kent vele gezondheidsvoordelen waardoor het al snel de moeite loont deze drank af en toe te drinken. Zo heeft matcha vijf keer meer antioxidanten in zich dan welke andere theesoort dan ook.

Van groene thee is sowieso al bekend dat deze gezond is, maar matcha gaat dus eigenlijk nog een paar stapjes verder. Het is bijvoorbeeld zo dat één kopje matcha gelijk staat aan maar liefst acht tot tien kopjes groene thee, als je kijkt naar de antioxidanten en vitaminen die het bevat. Vergelijk je matcha met andere gezonde producten, dan zie je wederom duidelijk naar voren komen hoe extreem gezond dit poeder is. Matcha bevat bijvoorbeeld 46 keer meer antioxidanten dan broccoli en zelfs 92 keer meer antioxidanten dan spinazie.

Antioxidanten, vitaminen en mineralen

Duidelijk is dus dat matcha een bommetje vol antioxidanten vormt. Dit alles doordat het gehele theeblad benut wordt. Vitamine A en C, ijzer, eiwitten, magnesium, kalium en calcium zijn een aantal voorbeelden die je tijdens het drinken binnenkrijgt. Matcha is rijk aan polyfenolen, dit zijn zeer krachtige antioxidanten die het lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Maar ook aminozuren, catechinen en zo veel meer wat essentieel is voor de gezondheid is in matcha vertegenwoordigd.

Reinigende en beschermende werking

Matcha thee is met zijn ontgiftende werking eigenlijk een soort detox-thee. Het is een natuurlijk middel dat op krachtige wijze kan ontgiften. Met alle goede stoffen die het bevat beschermt matcha vanzelfsprekend het immuunsysteem, maar draagt ook bij aan het voorkomen van ziekten zoals diabetes, kanker en obesitas. Tevens beschermt matcha tegen hoge bloeddruk en ontstekingen en heeft het een cholesterolverlagende werking. Bovenal heeft matcha een reinigende werking, vanzelfsprekend op het lichaam maar vooral ook op de huid. Je ziet dan ook steeds vaker gezichtsmaskers met matcha verschijnen.

Bevorderd vetverbranding

Matcha helpt het lichaam sneller vet te verbranden, doordat het de stofwisseling stimuleert. Tevens heeft het een positieve invloed op de spijsvertering en op de bloedsuikerspiegel. Matcha past dan ook prima binnen elk soort dieet, al zeker in een detox-dieet komt het goed tot zijn recht.

Matcha thee geeft een kalmerende werking en energie boost

Een kop matcha thee in een stressvolle periode voorziet je van rust. Matcha heeft namelijk een kalmerende werking. Dit komt door het aminozuur l-theanine dat van nature sterk aanwezig is in de theebladeren van matcha. Vandaar ook dat de thee genuttigd wordt tijdens meditatie-momenten.

Ondanks het stress verminderende effect, kan matcha tegelijkertijd juist ook voor een geleidelijke, langdurige energie boost zorgen. Weliswaar bevat matcha minder cafeïne dan een kop koffie, toch kan die energie boost tot wel vier uur of langer aanhouden. De cafeïne in deze thee werkt namelijk net wat anders dan in koffie en heet theophylline. Deze zorgt voor een meer geleidelijke energie boost over een langere periode gezien.

Let door deze energie stimulerende eigenschappen wel op, dat je matcha niet de hele dag door drinkt of in grote hoeveelheden. Voor kinderen is deze drank dan ook minder geschikt.

Stemming- en concentratieverbetering

De l-theanine die zich in matcha bevindt zorgt dat dopamine en serotonine worden aangemaakt. Dit is gunstig voor je geheugen en daarmee je concentratievermogen. Ook op je stemming kan dit een positief effect hebben, het zou angsten en sombere gevoelens verminderen.

De smaak van matcha

De smaak van matcha thee kan voor sommige mensen even wennen zijn. Soms wordt de smaak als bitter ervaren, waardoor de thee ook wel eens met suiker genuttigd wordt. Dat is jammer, omdat er van de echte matcha-smaak dan maar weinig overblijft.

Meestal wordt de smaak van matcha echter als hartig of umami beschreven. Umami is immers de vijfde smaak die we in het smaakspectrum kennen naast zoet, zuur, zout en bitter. Hiermee bedoelen we dan vaak dat umami in ieder geval niet past binnen de vier standaard smaken, maar dat iets anders geproefd wordt wat lastig te omschrijven is. Umami kan dus ook wel gezien worden als een ‘unieke’ smaak en is daarmee eigenlijk een heel passende beschrijving voor matcha.

Bovendien betekent umami in het Japans ‘heerlijke smaak’. Het stukje ‘umai’ komt namelijk af van het Japanse woord heerlijk en ‘mi’ betekent smaak. Daarmee is umami volgens velen misschien ook wel de beste manier om de smaak van matcha aan te duiden.

Hoe bereid ik Matcha thee?

Matcha wordt vaak in losse poedervorm verkocht.
Een halve theelepel matcha is meestal meer dan genoeg, al is het een beetje experimenteren wat jouw voorkeur heeft. Voeg heet water toe, maar zorg dat deze ofwel net niet gekookt heeft of dat je het water enkele minuten laat afkoelen. Zo blijft er meer over van de smaak. Klop het geheel totdat er schuim ontstaat, zo doen de Japanners het ook tijdens hun ceremonies. Het opschuimen vraagt wel wat oefening, dit lukt soms niet meteen en heeft ook veel te maken met de juiste verhoudingen matcha en water. De drank kan koud of warm gedronken worden.

Heb je toch nog wat moeite met het wennen aan de smaak, dan kun je agave siroop of amandelmelk toevoegen voor een wat zoetere smaak.

Variaties met matcha

Matcha valt onder de zogenoemde ‘superfood’, zoveel is duidelijk.
Het is daarom dat matcha, nu ook veel meer in het westen, gebruikt wordt in veel meer dan alleen thee. Het kan vermengd worden in talloze recepten. Pannenkoeken, taarten, ijs, milkshakes en smoothies met matcha zijn dan ook geen uitzondering meer.

Op het gebied van thee worden ook steeds meer variaties bedacht in het matcha-aanbod.
Zo is de Matcha Latte zeer populair. Het kan zo simpel zijn als een theelepel matcha voorzien van wat opgeschuimde melk. Dikwijls wordt ook kaneel of honing toegevoegd en kan koud of warm worden gedronken. Zo’n glas Matcha Latte dient niet alleen als een lekkere energiedrank met al zijn gezondheidsvoordelen, maar ziet er ook nog eens erg aantrekkelijk uit in een lang glas met bovenop een mooi laagje melk.