Alles over thee
Thee is een eeuwenoude drank en afkomstig uit China. Een legende vertelt dat de Chinese keizer Shen Nung ooit water in een ketel aan het koken was en opeens een heerlijke geur waarnam. Het bleek dat er bladeren van de theeplant in zijn ketel waren gewaaid. Op deze manier zou thee zijn ontdekt en ontstaan.
De legende zegt dat dit zo’n 2000 jaar voor Christus plaatsvond. Ruim 3000 jaar later kwam de thee uiteindelijk terecht in Nederland, nadat de V.O.C. de thee had ontdekt tijdens één van hun handelstochten. Thee werd al snel een populaire drank, maar doordat deze per schip uit Azië moest worden gehaald was de drank destijds alleen weggelegd voor de allerrijksten.
Gezonde thee
In eerste instantie werd thee als een medicijn beschouwd. Artsen zeiden onder meer dat thee het bloed zou zuiveren en mensen van psychische problemen af kon helpen. Inmiddels wordt thee niet meer als wondermiddel beschouwd, wel hebben verschillende theesoorten een positieve uitwerking op de gezondheid, waaronder gemberthee en matcha thee.
Bepaalde theesoorten, zoals kamillethee, worden ook aanbevolen om de nieren gezond te houden, bij verkoudheid en maagklachten. Sommige theesoorten zoals brandnetelthee hebben juist een laxerende werking. Zwangere vrouwen moeten oppassen met zoethoutthee, venkel- en anijsthee.
Wat is thee?
Thee wordt gemaakt van blaadjes van de theeplant. Er bestaan twee soorten thee: zwarte thee en groene thee. Aan deze theesoorten worden soms vruchten of speciale stoffen toegevoegd om de thee een andere smaak te geven. Daarnaast bestaat er kruidenthee, maar vaak is dit geen thee, omdat er geen bladeren van de theeplant in zijn verwerkt. Een voorbeeld hiervan is rooibos.
De theeplant groeit in (sub)tropische gebieden, in dit warme klimaat groeit de theeplant het best. De blaadjes van de theeplant worden veelal geplukt met de hand. Vervolgens worden de blaadjes gelucht om te drogen en daarna verhit, dit wordt fermenteren genoemd. Het fermenteren geeft de blaadjes de typische theesmaak en de donkere kleur. Hierna kan de thee verpakt worden en is klaar voor consumptie.
Hoe zet je thee?
Thee zetten lijkt kinderspel, maar wie de ultieme smaakbeleving wil ervaren komt er al snel achter dat thee zetten niet zo simpel is als het lijkt. Vanzelfsprekend begint het zetten van een goede kop thee bij de thee zelf. Neem je kant-en-klaar zakje of ga je voor losse thee? Thee uit een zakje geeft vaak minder smaak af dan losse thee.
Losse thee kun je zelf in een filter stoppen, om zo eenvoudig thee te kunnen zetten. Zorg dat de thee die je gebruikt niet te oud is en goed is opgeborgen. Thee ouder dan een jaar zal niet meer de oorspronkelijke smaak hebben, daarnaast moet de thee tegen lichtinvloeden beschermd worden.
Naast de thee speelt het water dat je bij de thee schenkt een grote rol. Je kunt kraanwater gebruiken, maar soms zitten hier grote hoeveelheden kalk in die de smaak van de thee aantasten. In zulke gevallen is het raadzaam om mineraalwater te gebruiken. Wil je groene thee drinken? Laat het water dan niet koken, een temperatuur van maximaal 85 graden is voor een dergelijke thee beter.
Heb je het water op de goede temperatuur en de juiste thee, zorg dan voor de goede verhouding als je het water bij de thee schenkt. Voor een kop gebruik je over het algemeen twee gram thee. Vervolgens begint het trekken van de thee, hoe lang dit moet, hangt af van je persoonlijke smaak.
Populaire drank
Thee is een populaire drank, in Nederland drinkt 90% van de bevolking wel eens thee. In andere landen wordt ook veel thee gedronken, al heeft elk land zijn eigen gewoontes. Zo houden Engelsen van sterke thee en voegen ze graag melk toe. Vanuit dit land is de High Tea afkomstig. Ook in warme landen drinkt men graag thee en niet alleen icetea. Juist bij hogere temperaturen is het voor je lichaam goed om warme dranken te consumeren.