Thee in andere landen
China
Al duizenden jaren wordt er thee gedronken in China, het land is bovendien de grootste theeproducent ter wereld en een hele hoop theesoorten vinden hun oorsprong in dit land.
Dat thee een zeer nadrukkelijke rol speelt in het dagelijks leven van de Chinezen is dus niet gek. China kent tal van theeceremonies, gewoontes en tradities. Zo is het aanbieden van thee zelfs een manier om je verontschuldigingen aan te bieden of juist dankbaarheid of respect te tonen.
Bereidt de jongere generatie thee voor de oudere generatie, dan straalt dat heel veel eerbied uit. Een belangrijke gebeurtenis zoals een bruiloft of begrafenis zonder thee is niet in te denken. De vele theehuizen die het land rijk is, dienen nog steeds als dé ontmoetingsplaats onder de ouderen. Vroeger was het kunnen bereiden van een goede, groene thee zelfs een criterium om de perfecte schoondochter te vinden voor de Chinese man.
India
India is samen met China het belangrijkste thee-producerende land ter wereld. India heeft meer dan 13.000 theeplantages! Darjeeling en Assam thee zijn voorbeelden van India’s trots op theegebied. Assam dat in het Noordoosten van India ligt, is zelfs het grootste zwarte theegebied ter wereld. India staat echter vooral bekend om zijn Chai melange. Chai betekent ‘thee’ en is een melange van zwarte thee met verschillende kruiden en specerijen. Iedere regio in India kent zijn eigen Chai-receptuur.
Thailand
In de Chinese Burgeroorlog verlieten veel Chinezen hun land en vertrokken eind jaren ’40 naar Thailand. Ze namen de theecultuur met zich mee, waar de Thaise bevolking dankbaar gebruik van maakte, terwijl ze het probeerde te verbeteren. Het cha yen ontstond. Een Thaise ijsthee gemaakt van Ceylon of Assam thee, met toegevoegde kruiden zoals anijs en oranjebloesem. Soms wordt ook melk toegevoegd. Cha yen heeft een zoete, kruidige smaak en past daarmee goed bij pittig Thaise gerechten.
Tibet
In Tibet wordt gebruik gemaakt van thee-tegels. Zo’n tegel is feitelijk een koek van thee, waarop in reliëf afbeeldingen zijn aangebracht. Van deze tegel wordt een stukje afgebroken waarna water wordt toegevoegd. De tegel zorgt ervoor dat de thee minder gevoelig is voor invloeden van buitenaf en langer houdbaar blijft. Ook is het een manier om veel thee te bewaren, zonder dat dit veel ruimte in beslag neemt.
Rusland
Een bekende Russische thee is Zavarka. Een sterke thee, omdat er weinig water aan de theeblaadjes wordt toegevoegd (geconcentreerde thee.) Zo sterk, dat Zavarka gemaakt wordt door het laten trekken van vijf keer de gewone hoeveelheid theebladeren in kokend water.
Zavarka wordt bereidt met gebruikt van een Samovar. Dat is een grote, meestal mooi vormgegeven waterkoker (vaak van koper), die onderin gevuld kan worden met diverse soorten brandstof zoals kolen of houtskool. Tegenwoordig zijn de Samovars veelal elektrisch. Hij kan gebruikt worden om water te verwarmen, warm te houden en voor het koken van water. De Samovar werd echter ook al snel een middel om sociale contacten mee aan te gaan. In het Russisch bestaat niet voor niets een gezegde dat luidt: to have a sit by the Samovar.
Omdat de Samovar steeds vaker voor de bereiding van thee werd gebruikt, werden ze zo ontworpen dat de samowar aan de bovenkant een soort theepotje kreeg en aan de onderkant een kraantje. Door deze combinatie, kan de Zavarka-thee direct met heet water vermengd worden tijdens het inschenken. Wil een gast de Zavarka wat minder sterk, dan kun je zo gemakkelijk wat meer water toevoegen.
Turkije
Ook in Turkije is de Samovar geliefd. Men kent echter ook de çaydanlık. Dit is een dubbele theepot. In het bovenste gedeelte kan de thee trekken, terwijl de onderkant het water aan de kook houdt. In de Turkse koffiehuizen wordt meer thee dan koffie genuttigd. Na eenmalig betalen, mag men hier thee blijven bijschenken. Turkse thee wordt flink gezoet en wordt in traditionele tulpvormige glaasjes geschonken.
Marokko
Heel bekend inmiddels in het Westen, is de Marokkaanse muntthee. Het grote verschil met het traditionele recept is echter de hoeveelheid suiker die wordt toegevoegd. In Marokko kan dit soms oplopen tot wel twaalf suikerklontjes per glas, om zo de bittere smaak tegen te gaan. Ook honing wordt soms gebruikt. Het drinken van muntthee is vooral een sociale aangelegenheid in Marokko. De thee wordt vanaf een halve meter boven het glas geschonken. Door het overgieten komt zuurstof vrij, waardoor de munt zijn aroma kan afgeven.
Argentinië
Argentijnse wijnen zijn wereldwijd bekend, maar het land heeft ook een andere nationale drank: Mate. Een thee gemaakt van de bladeren en takjes van de groene Mate boom, behorend tot de hulstfamilie. Je vindt mate-bomen (en soms ook struiken) in de subtropische regenwouden van Zuid-Amerika.
Na het oogsten worden de bladeren gedroogd, een proces dat soms wel tot een jaar in beslag kan nemen. De bladeren en takjes worden vervolgens met heet water gemengd en opgediend in een kalebas. Dat is een kom speciaal voor thee, vaak gemaakt van een natuurlijk product zoals uitgehold gedroogd fruit, dit kan bijvoorbeeld een pompoen zijn. Onmisbaar bij het drinken van deze thee is de bombilla, een stevig ijzeren buisje met aan het einde een filter. Dit werkt als een rietje, zodat de kruiden in de Mate niet direct in je mond terechtkomen. Mate wordt overigens vanuit de kalebas gedronken, dus glazen zijn niet nodig.
De Argentijnen nuttigen de Mate samen, in de meest letterlijke zin van het woord. De kalebas wordt simpelweg steeds doorgegeven, waarbij men hetzelfde rietje gebruikt. Even wennen misschien, maar wel een gastvrij gebaar. Mate is daarom ook bij uitstek een drank die geschikt is voor feestjes en ander soort gezelligheid. Tevens biedt Mate heel wat gezondheidsvoordelen. Een kop Mate bevat veel mineralen zoals kalium en magnesium, vitaminen en heel veel antioxidanten. Door de cafeïne die mate bevat is het ook een prima koffievervanger, maar dan dus vele malen gezonder!
Andere theetradities
Japan en Groot Brittannië kennen ook hun eigen theegewoontes welke wereldwijd bekend zijn.