Waarom wordt thee met melk gedronken?
In Nederland gebeurt het bij lange na niet zo vaak als bij de Britten: het toevoegen van melk aan je kop thee. Gelukkig ook maar, want thee is een gezonde drank die past in een bewuste levensstijl. Voeg je melk toe, dan komen daar opeens veel calorieën bij kijken. Natuurlijk maakt een enkele keer niet uit. De Britten echter, kennen een theecultuur waarbij meerdere malen op een dag thee met melk genuttigd wordt. Daar komt bij dat bepaalde thee van nature goede stoffen bevat, die de kans op hart- en vaataandoeningen verkleint. De eiwitten die zich in de melk bevinden echter, zouden deze goede stoffen niet goed meer tot zijn recht laten komen.
Thee met melk
Waarom wordt thee eigenlijk met melk gedronken? De Britten zetten hun thee sterker dan gemiddeld. De thee wordt dan bitterder, waardoor een scheut melk de smaak neutraliseert. Er is zelfs discussie over of het beter is voor de smaak om de melk voor- of na het inschenken van de thee aan het kopje toe te voegen. Ook in Nederland kiest men soms voor een scheut melk, om zo de thee minder sterk te maken. Thee kan op die manier ook net wat lekkerder zijn voor kinderen. Sommige mensen zien melk ook als gezondere variant van suiker in de thee, om zo toch een een ander smaakje aan de sterke thee te geven.
Hoewel misschien beter dan suiker, is melk dus toch niet echt goed in de thee. Steeds meer Britten laten de melk nu dan ook achterwege. Misschien heeft dat te maken met het feit dat hart- en vaatziekten daar één van de grootste doodsoorzaken vormt. Specifiek Earl Grey, die door de Britten vaak en graag genuttigd wordt, staat bekend om zijn positieve effect op het hart, mits je deze thee dus puur drinkt.
Azië
Ook in Azië wordt melk in de thee steeds minder gebruikt. Sommige landen echter, staan juist bekend om hun thee met melk als nationale drank. Zo kennen we ook in Nederland de Indiase Masala Chai. De melk of room die aan deze pittige kruidenthee wordt toegevoegd vormt een goede combinatie met kruiden zoals kaneel, kruidnagel, gember en peper. Teh Tarik is de nationale drank van Maleisië. Zwarte thee wordt hier vermengd met gezoete melk. De thee staat ook wel bekend als ‘schuimthee’. Voordat de thee wordt ingeschonken, wordt deze namelijk van de ene in de andere kan overgegoten om een schuimlaag te produceren. De Japanners kennen een zwarte thee melange die lang moet trekken in gecondenseerde melk. In Mongolie is zoute melkthee geliefd. Een thee die gemaakt wordt van grote theebladeren die losgehakt worden, om vervolgens gekookt te worden. Voordat de thee gedronken wordt gaat er een flinke scheut melk in en dat wordt breed gezien: de melk mag afkomstig zijn van schapen dan wel koeien, geiten, kamelen, rendieren en ga zo maar door. De suiker wordt overgeslagen, want men kiest voor zout en zure room.
Sterke thee
Vind je thee soms ook wat te sterk, maar wil je liever toch geen melk toevoegen? Weet dan dat zwarte thee van nature bitterder is dan bepaalde andere soorten. Groene thee maar ook Darjeeling en Nan Yu zijn voorbeelden van mildere thee. Orange Pekoe is ook een milde thee, met een zachte, zoete smaak. Zorg er in ieder geval voor dat je je thee niet te lang laat trekken.